Magyar English
 
News

Tisztelet a múltnak, üdvözlet a jövőnek

Az évfordulók évadát indítja az Óbudai Társaskör. Idestova huszonöt évvel ezelőtt Korompay Katalin építész évezredeket átfogó történetű kis házat talált, és rekonstrukciós munkájával olyan légkörű épületet teremtett, amit szeretnek, magukénak éreznek a fővárosi és az óbudai emberek.
Ő így emlékezik erre: „könnyű és hálás feladat volt: szinte csak vissza kellett állítani a majdnem egykori formába a csaknem egykori tartalmat. Így jött létre az Óbudai Társaskör, ahol kulturális entitásként együtt él kép, ház, történelem, vers és zene." Ebben gyökerezik a mottónk:


Tisztelet a múltnak, üdvözlet a jövőnek

A klasszikus értékek őrzése és ápolása mellett küldetésünk fontos eleme: művek és művészek új generációjának bevezetése a koncertéletbe. Az Óbudai Társaskör abban a szerencsés helyzetben van, hogy nemcsak koncertek alkalmával találkozik a művészeti élet szereplőivel, hanem szoros együttműködést tesz lehetővé az épületünk, amely otthont ad a Liszt Ferenc Kamarazenekarnak, a Budapesti Vonósoknak, és mellettük a nagyon ígéretesen induló Anima Musicae Kamarazenekarnak is. Az, hogy velük hétről hétre találkozunk, és gyakorta együtt gondolkodunk, valóban inspiráló lehetőség.

EGYÜTTMŰKÖDÉSEKBŐL SZÜLETŐ KONCERTEK:

Október 1-jén, a Zene Világnapján tisztelgünk a Liszt Ferenc Kamarazenekar 50 éves előadóművészi pályája, Rolla János művészeti vezető invenciózus munkássága, és Balázs János, az ifjú zongoraművész tehetsége előtt, akinek a Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny különdíjaként  ajánlottuk fel ezt a koncertmeghívást.
A napokban befejeződött Szigeti József Nemzetközi Hegedű- és Brácsaverseny Társasköri különdíját - vagyis a következő koncertévadra szóló meghívást  -  Kállai Ernőnek adtuk át.


A Budapesti Vonósokkal különleges, ünnepi alkalomra készülünk december 2-án, amikor a 35 éves zenekarral közösen Botvay Károly tanár urat köszöntjük 80. születésnapján: 80 év nyolcvan percben - című koncertünkkel.

Az Anima Musicae Kamarazenekar ez évadban három részből álló hangversenysorozatot tervez, melynek címe: A zene lelke. Ennek első koncertje lesz november 28-án, ahol Vivaldi, Mozart és Carl Philipp Emanuel Bach mellett a ritkán hallható Kalinnikov vonósszerenád, és a kortárs szerzők legifjabb nemzedéke képviselőjének Balogh Máté Gergelynek egy műve is megszólal. A kamarazenekar ebbe a sorozatba - amelynek címe azonos az együttes elnevezésével - saját kortársait hívja meg szólistaként, majd márciusra a legendás tanárok egyikét: Rados Ferencet kérték fel partnerül.

ÉVFORDULÓK:

Október 6-án Tátrai Vilmos hegedűművész születésének 100. évfordulója tiszteletére - a Tátrai Emlékalapítvány kezdeményezésére - a koncert mellett kamarakiállításnak is helyet adunk, amely november 4-ig lesz látható.

Október 25-én a könnyű műfajok egyik nagy klasszikusának: Fényes Szabolcsnak -  aki szintén 100 éve született - fülbemászó, az idősebb korosztály által jól ismert dallamait, most a Budapest Bár
öltözteti új, ünnepi ruhába. Mivel a koncert az Óbudai Társaskör felkérése született, ezért az októberi bemutató után Budapesten csak a Társaskörben lesz látható, hallható. Címe: Holnap.

November 7-én Lengyel Zoltán (zongora) és Kun Ágnes Anna (ének) előadásában Claude Debussy dalok és zongora-művek hangzanak el a Képek I, II, Prelűdök I, Etűdök és a Gyermekkuckó sorozatokból.

November 9-én az Óbudai Társaskör - Debussy szalonjában Monsieur Croche életre kel - avagy: Ki az a Claude Debussy? Claude Debussy és Monsieur Croche varázslatos világát Fábián László, Debussy-kutató nyomán - Becze Szilvia, a Bartók Rádió programszerkesztő-műsorvezetője jóvoltából ismerheti meg a közönség. Hallhatunk majd a zenei fantomkritikusról, akinek gondolatai megmutatják: ki is az igazi Claude Debussy! Közben Debussy kompozíciói is megszólalnak: Ábrahám Márta, Mali Emese,  Seleljo Erzsébet és Seleljo Irén előadásában.

December 5-én az Óbudai Népzenei Iskolával közös rendezésben jön létre Lajtha László emlékhangversenyünk. Válogatás hangzik el népzenei gyűjtéseiből és zeneszerzői életművéből: többek között Balogh Kálmán a híres cimbalmos-prímás, Tendl Pál dallamait játssza, Lajtha Vas megyei gyűjtéséből, de elhangzanak a nagyon ismert széki és a ritkán hallható szépkenyerűszentmártoni, kőrispataki dallamok is a Népzenei Iskola tanárainak előadásában. Lajtha zeneszerzői munkásságát Körmendi Klára zongoraművész és az Óbudai Kamarakórus idézi meg, vezényel: Erdős Ákos. Az est házigazda - műsorvezetője: Solymosi Tari Emőke lesz.

És még egy jubileum - mert Óbuda nem lehet meg Krúdy évforduló nélkül! - és mivel százegy esztendeje jelent meg Krúdy Gyula első Szindbád-novellája, a női szívek újra és újra útnak induló hajósa  újabb kalandokba bonyolódik. A mesés jubileum alkalmából műsorunk az Óbudához kötődő Szindbád-történeteket eleveníti fel, hangulatos zenével és sok humorral.
Október 18-án SZINDBÁD ÓBUDÁN - a zenés irodalmi estet szerkesztette: Fráter Zoltán. Közreműködik: Györgyi Anna, Losonczi Kata, Horváth Lajos Ottó és a Kék Duna Koncert-szalonzenekar.

TOVÁBBI KIEMELT PROGRAMOK:

Ettől az évadtól havi rendszerességgel műsoron tartjuk, sőt Budapesten csak az Óbudai Társaskörben lesz látható A Szkalla lányok. Örkény István Macskajáték című kisregényét Berényi Gábor alkalmazta színpadra. Béres Ilona és Tordai Teri párosa nagy sikert aratott a nyári előadásokon, ősztől a „kőszínházban" találkozhatunk Erzsi és Giza könnyes - kacagtató történetével, a Manna produkció gondozásában.

Az Óbudai Társaskör a felnőtt törzsközönség szolgálata mellett a gyermek-korosztályra is gondol.  amikor a  Mozart klub beavató foglalkozásait hónapról hónapra meghirdeti. Októberben a Csíkszerda és a kórusimprovizáció, novemberben a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagjai, valamint Varga Károly és Tóth Árpád műsorvezetők kalauzolják hallgatóikat a zene világába.
 
Ugyancsak nagy tisztelettel tekintünk a jelentős alkotó -  pedagógus egyéniségekre, akiknek keze alatt generációk nőnek fel művésszé, vagy zeneértő, érdeklődő közönséggé. Ezért is megtisztelő számunkra, hogy megrendezhetjük október 11-én Balázs Oszkár szerzői estjét.
Mint ütőhangszeres tanár először a saját növendékeinek komponált kis darabokat, majd a szakmai sikerek aztán további művek írására sarkallták. Ezt az alkotó - tanári módszert igazolják a műsorban elhangzó művek és a közreműködő egykori tanítványok, Soroksártól Óbudáig, az óvodától a Zeneakadémiáig, a Mustármag Iskola kis csengettyűseitől az Amadindáig.

Végezetül kanyarodjunk vissza ahhoz a termékeny kapcsolathoz, amely a Társaskört a Liszt Ferenc Kamarazenekarhoz fűzi. Ha van rezidens együttesünk, vagy rezidens produkciónk, hát most már van „rezidens műfajunk" is. Október 10-én Családzene (lásd: népzene, világzene, ... családzene) címmel Várnagy Mihály (hegedű, brácsa, viola d'amore), a Liszt Ferenc Kamarazenekar brácsa szólam vezetője és családtagjai adnak  koncertet, melynek műsora Mozarttól Varró Dánielig ível.AZ ÓBUDAI TÁRSASKÖR GALÉRIA:
Az őszi program első kiállítását (szeptember 4.-október 7.) az egy éve elhunyt, a Társaskörben már egyéni kiállításon bemutatkozott Elek Is képzőművész és író emlékének szenteljük. Művészetének eddigi legteljesebb bemutatásáról van szó, mely a Magyar Műhely Galéria, a Liget Galéria és a Társaskör Galéria összefogásával jött létre. Szelley Lellé képzőművésszel, a hagyaték kezelőjével, Várnagy Tibor képzőművésszel, a Liget Galéria kurátorával, a művész munkásságának ismerőjével, valamint Szombathy Bálint képzőművésszel, a Magyar Műhely Galéria kurátorával három részre osztottuk az életművet. Az Óbudai Társaskör Galéria kiállításán elsősorban - egyszerre költői, humoros és politikus - képzőművészeti munkáiból mutatunk be válogatást: rajzokat, grafikákat (szamizdatban terjesztett plakátokat és szitanyomatokat), olajfestményeket. Mellettük akciókat dokumentáló videó-műveket is láthatnak.

A galéria - fő profiljaként, több mint negyedszázados hagyományának megfelelően - mindenekelőtt a fiatal generációnak nyújt bemutatkozási lehetőséget.
Közéjük tartozik Piros Bora (október 16.-november 11.) is, aki kreatívan, játékosan viszonyul a világ jelenségeihez. A festmény, mint tárgy foglalkoztatja. A festett kép dimenzióin túllépve újszerű anyagokkal és a mű terének lehetséges tágításával, ahogy ő fogalmaz: „ürességgel" történő telítésével foglalkozik. Ez az üresség valójában érzékeny festői atmoszférateremtés.

A középgeneráció élvonalbeli alkotói közül Szilágyi Teréz (november 20.-december 16.) festőművész kiállítása tartalmi szempontból feminista attitűdöt képvisel. Videójának és nagy szakmai tudással készült festményeinek témái saját mikrokörnyezetétől, a személyes élettörténetek realisztikus ábrázolásától a képzeletbeli valóságig terjednek.


www.obudaitarsaskor.hu

Impresszum, KAPCSOLAT

Minden jog fenntartva, ideértve különösen a honlap egészének vagy részének bármilyen eljárással történő többszörözését, terjesztését és nyilvánossághoz közvetítését is.