A zeneélet hírei

Szerző:
Lapszám: 2010 szeptember
 

Az MR3-Bartók Rádió hírei

A hét zeneszerzői (minden hétköznap délután 2-től): augusztus 30-tól Arthur Honegger, szeptember 6-tól Giacomo Meyerbeer, 13-tól Gustav Mahler, 20-tól Ludwig van Beethoven, 27-től Igor Stravinsky.

Zenebeszéd • A Bartók Rádió ismeretterjesztő sorozata a nyári szünet után szeptember 25-én, szombaton délután folytatódik az MR 6-os stúdióban; a téma Bartók operája, A kékszakállú herceg vára, közreműködik Wiedemann Bernadett, Cser Krisztián és az MR Szimfonikusok Stephen D'Agostino irányításával, a műsorvezető Farkas Zoltán.

Hangversenyek a Márványteremben • Az 50 éve elhunyt Dohnányi Ernő és Weiner Leó előtt tisztelegnek a szeptember 2-i koncert előadói, Ábrahám Márta, Bársony Péter, Rohmann Ditta és Nagy Péter, Weiner-, Dohnányi-, Brahms- és Mahler-művekkel. Folytatódik a Hangversenyciklus Fryderyk Chopin és Robert Schumann születésének 200. évfordulója alkalmából: 9-én az Egri-Pertis Duó lép fel, 23-án Scholz Melinda fuvolázik, Szabadi Vilmos hegedül, Tytus Miecznikowski gordonkázik, Gulyás Márta zongorázik. 16-án a Világjáró művészeink sorozatban Komlósi Ildikó énekel dalokat Dallos Erika (zongora) közreműködésével. 30-án a Fiatal művészek pódiumán Licsák Attila, a 2009-es rádiós Haydn-Mendelssohn Zongoraverseny II. díjasa játszik Bachot, Szkrjabint és Schumannt. 25-én a Klaszszikus és jazz műsorában Lakatos György fagottozik, és Lakatos Ágnes énekel.

Az MR Zenei Együttesei

  • Az MR Szimfonikusok szeptember 12-én délután a Nemzeti Múzeumban játszik Mozart-Beethoven-programot, 26-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben adja elő Wagner Lohengrinjéből a III. felvonás első két képét és Bartók A kékszakállú herceg vára című operáját Szabóki Tünde, Fekete Attila, Wiedemann Bernadett és Cser Krisztián szólójával, vezényel Stephen D'Agostino. Az Énekkar 18-án
a Hadtörténeti Múzeumban lép fel, romantikus programmal, Somos Csaba vezetésével. A Gyermekkórus
12-én a Károlyi-palotában az Erkel-évforduló tiszteletére rendezett játékos gyermekprogramban énekel, 17-én
a Nemzeti Múzeum Szakrális Művészetek Hete rendezvényének nyitóhangversenyén áll pódiumra.

Tóbiás-matiné •A közkedvelt gyermekműsor szeptember 26-án délelőtt jelentkezik a 6-os stúdióból „Állati zene" címmel, fellép az Air Corde Trió, műsorvezető Lukácsházi Győző.

Közvetítések külföldről. Néhány esemény a gazdag kínálatból: 5-én, vasárnap délben az idei Bécsi Ünnepi Hetek hangversenye hallható Richard Strauss műveiből, a Müncheni Filharmonikus Zenekart Christian Thielemann dirigálja. 10-én, 17-én és 24-én este a Hamburgi Rádió Szimfonikus Zenekarának Beethoven-koncertjei csendülnek föl Christoph von Dohnányi vezényletével a hamburgi Laeiszhalléból. 11-én délben a Finn Rádió Szimfonikus Zenekara Messiaen-, Bartók- és Muszorgszkij-műveket játszik. 18-án, szombaton este a moszkvai Nagyszínházból Berg Wozzeckje kerül közvetítésre felvételről, a címszerepben Georg Nigl, a karmester Teodore Currentzis.

Somlai Petra versenygyőzelme

A bruggei Flamand Fesztiválon 1964 óta minden évben megrendezik a Musica Antiqua nemzetközi zenei versenyt. Idén augusztus 6. és 15. között fiatal csembalisták és fortepiano-játékosok mérték össze tudásukat a rangos eseményen. Fortepiano kategóriában a zsűri (Claire Chevallier, Alekszej Ljubimov, Linda Nicholson, Bart Van Oort, elnök: Ludger Rémy) az első díjat Somlai Petrá-nak ítélte, a második és harmadik helyen két orosz fortepianista, Olga Pascsenko és Kszenyija Szemjonova végzett. Ugyancsak Somlai Petra nyerte el kategóriája közönségdíját. Az 1981-ben született művész 2007-ben fejezte be tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen

A nyíregyházi Pro Musica Leánykar díja

Július 23. és 30. között 56. alkalommal rendeztek kórusversenyt a spanyolországi Torreviejában. A verseny különlegessége, hogy a fellépőknek kötelező, illetve szabadon választott habanerákat is énekelniük kell. A Szabó Dénes karnagy vezette Pro Musica Leánykar a polifon kategóriában indult, és az habanerák mellett Kocsár Miklós műveit adta elő. A nyíregyházi együttes a népes mezőnyben a kategória második díját kapta, az első helyet egy fülöp-szigeteki együttes szerezte meg.

Az NFZ Bartók-felvétele - a hónap lemeze a BBC Music Magazine-ban

Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikusok márciusban megjelent Bartók CD-je (a Bartók Új Sorozat tagja) lett a hónap lemeze a BBC Music Magazine 32 kritikusának szavazata alapján. A lemezen két olyan mű hangzik fel, amelyet Bartók Paul Sacher megrendelésére írt: aDivertimento, a Zene húroshangszerekre, ütőkre és cselesztára, valamint a Magyar képek. A lap szeptemberi száma több oldalt szentel a lemez méltatásának, Erik Levi kritikus így ír: „A Hungaroton lenyűgöző SACD hangzását a Zene felvétele példázza a leghatásosabb módon. Bartók sűrűn ellenpontos zenei szövetének minden egyes szála elképesztő tisztasággal szólal meg; a két vonószenekar antifónaszerű párbeszéde és az ütősök belépése az első tétel tetőpontján hátborzongatóan hatásos. Az előadás maga egészen lenyűgöző, Kocsis meg- lepően gyors tempóválasztása a nyitó Andante tranquillóban sürgető, előremutató lendületet parancsol, amelyet a darab többi részében következetesen fenntart."

Hőna Gusztáv harsonaművész életműdíja

A Nemzetközi Harsonaszövetség életműdíjjal tüntette ki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Fúvós Tanszékének vezetőjét, Hőna Gusztáv-ot. Ez a legrangosabb nemzetközi kitüntetés, amiben harsonaművész részesülhet. Hőna Gusztáv júliusban, a texasi Austinban rendezett Nemzetközi Harsona Fesztiválon vehette át a díjat művészi és tanári pályájának, valamint a világ harsona-előadóművészetére gyakorolt hatásának elismeréseként.

 

Lengyel-magyar plakátkiállítás Chopin és Liszt emlékére

A Magyar Plakáttársaság, a budapesti Lengyel Intézet és a varsói Magyar Intézet január 30-án plakátpályázatot hirdetett magyar és lengyel művészek, illetve diákok részére, Chopin és Liszt által inspirált plakátok tervezésére. A beérkezett pályamunkák közül a zsűri Baráth Ferenc, Gál Krisztián és Ryszard Kajzer alkotásait ítélte a legjobbaknak. Július 20-án a három kitüntetett alkotás mellett további 18 művész versenymunkáiból nyílt kiállítás a budapesti Lengyel Intézetben; a tárlat szeptember 17‑ig látogatható.

 

Tízéves a Nyáresti Kamarazene Leányfalun

Tíz éve rendez komolyzenei koncertsorozatot a nyári hónapokban Nyáresti Kamarazene címmel a Leányfalusi Református Templom Alapítvány. Minden nyáron májustól szeptemberig összesen öt hangversenyt tartanak, hagyományosan Pünkösd szombatján az elsőt, majd minden hónapban egyet, egészen szeptember közepéig. A rendezvénysorozat főszervezője, Bodoky-Krause Annamária kezdettől fogva olyan színvonalas koncerteket tervezett, amelyekért különben Budapestre kellene menni. Ugyanakkor célul tűzte ki, hogy minden évben lehetőséget adjon fiatal művészeknek, helybeli, környékbeli zenészeknek, és hogy az anyagi lehetőségekhez mérten híres művészek is fellépjenek. Évente az egyik koncert Concertino címen a gyermekeknek szól, és rendszeresen elhangzanak kortárs művek is, eddig Kurtág György, Erőd Iván, Sári József, Orbán György és Hollós Máté műveit hallhatta a közönség. A darabokról írott és szóbeli műsorismertetés tájékoztat.

Külföldön élő, illetve külföldi művészek közül fellépett Leányfalun Zsigmondy Dénes, Sebastian Breuninger berlini koncertmester (DSO), Gábor Ferenc brácsa-, Bodoky Gergely fuvolaművész, Anke Schittenhelm grazi hegedűprofesszor, Stephanie Timoschek osztrák zongoraművész, fiatal művészekből álló külföldi kamaraegyüttesek. Az ismert magyar előadók közül Sólyom-Nagy Sándor, Molnár András, Gulyás Dénes, Gráf Zsuzsanna, Gyöngyössy Zoltán, Pogány Imola, Szokolay Balázs, Balog József, Klenyán Csaba, Lakatos György, Borsódy László, Sebő Ferenc, Kamp Salamon és Déri András adott már koncertet. Nagy sikert aratnak a különleges vagy „vegyes" műsorok, mint például a Klasszikus vagy jazz?, az improvizációt bemutató koncert, a Biblia évében a zsoltárok használata a különböző liturgiákban, a Bánffyhunyadi Passió, vagy az idei Pünkösd az egyházi zenében és a néphagyományban.

Természetesen az évfordulók is alakítják a programokat. 2010-ben Robert Schumannra az a-moll hegedű-zongora szonátával emlékeztek a júniusi koncerten, az Erkel Ferenc bicentenáriumot a sorozat csúcspontjának számító augusztus 19.-i ünnepi hangversenyen ünnepelték. Az est vendége volt Sólyom-Nagy Sándor és Molnár András operaénekes, Pogány Imola zongoraművész, valamint Gupcsó Ágnes karnagy és férfikara. A műsort Erkel-áriák és bordalok voltak. A jubileumi év utolsó koncertje szeptember 18-án, 18 órakor különleges összeállítású (trombita-hárfa) műsort ígér. Geiger György trombitaművész és Maros Éva hárfaművész a barokktól Bartókig ívelő repertoárból szólaltat meg műveket.

A belépés a koncertekre díjtalan, az Alapítvány önkéntes adományokat elfogad, és azt az eddigiekhez hasonlóan közösségi célokra fordítja.

Búcsúzunk 

Jablonkay Éva

Operaénekes (alt). Mezőkövesden született 1939. december 1-jén. Tanulmányait 1962 és 1964 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola énektanárképző szakán, 1964 és 1967 között ugyanott az opera szakon végezte, mestere Lendvai Andor, majd Réti József volt. 1968-ban lett a Magyar Állami Operaház magánénekese, ahol Gertrud királyné szerepében mutatkozott be (Szokolay Sándor: Hamlet). Drámai és karakterszerepekben egyaránt jelentős sikereket aratott, az altrepertoár meghatározó részét elénekelte. Emlékezetes alakításai: Azucena (Verdi: A trubadúr), Delila (Saint-Saëns: Sámson és Delila), Márfa (Muszorgszkij: Hovanscsina), Ulrica (Verdi: Az álarcosbál), Erda (Wagner: A Rajna kincse, Siegfried), Kszenyija dajkája (Muszorgszkij: Borisz Godunov), Filipjevna (Csajkovszkij: Anyegin), Hercegnő (Puccini: Angelica nővér), Mrs. Quickly (Verdi: Falstaff), Klytaemnestra (Strauss: Élektra), Háziasszony (Kodály: Székely fonó). Művészi teljesítményéért Liszt-díjjal tüntetették ki. Életének 71-ik évében, július 12‑én hunyt el.

Impresszum, KAPCSOLAT , Közhasznúsági jelentés 2011, 2012, 2013, 2014, 1%

Minden jog fenntartva, ideértve különösen a honlap egészének vagy részének bármilyen eljárással történő többszörözését, terjesztését és nyilvánossághoz közvetítését is.