A zeneélet hirei

Szerző:
Lapszám: 2010 november
 

Magas francia kitüntetés Kiss Imrének

Október 5-én a Művészetek Palotájában Kiss Imré-t, az intézmény vezérigazgatóját a Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Rendjének lovagi fokozatával tüntette ki Frédéric Mitterrand kulturális és kommunikációs miniszter nevében François Laquièze, a Budapesti Francia Intézet igazgatója. Méltatásában Laquièze kiemelte Kiss Imrének a francia-magyar kulturális kapcsolatok terén szerzett érdemeit.

 

Az MR3-Bartók Rádió hírei

A hét zeneszerzői (minden hétköznap délután 2-kor): november 1-jétől Erkel Ferenc, 8-tól Giovanni Battista Pergolesi, 15-től Alekszandr Borogyin, 22-től Robert Schumann.

Zenebeszéd • A Bartók Rádió ismeretterjesztő sorozatának november 6-án, szombaton és 21-én, vasárnap lesz nyilvános felvétele az MR 6-os stúdióban; a téma Brahms f-moll szonátája, illetve Sosztakovics 5. szimfóniája, közreműködik Varga Gábor (klarinét) és Gulyás Márta (zongora), illetve az MR Szimfonikusok Stephen D'Agostino vezetésével, műsorvezető Péteri Lóránt és Kovács Sándor.

Pécs, a zene városa • November 8. és 14. között naponta hangzanak fel koncertek Pécsről, Európa Kulturális Fővárosából a Bartók Rádióban és az Eurorádión keresztül számos országban. A Pécsi Bazilikából Lickl György egyházi művei szólalnak meg élő adásban a Pannon Filharmonikusokkal, valamint Szamosi Szabolcs orgonaestje felvételről; a Liszt Ferenc Kamarazenekar a Pécsi Tudományegyetem Romhányi Aulájában játszik Boldoczki Gábor (trombita) közreműködésével, jazzkoncertet ad a Szabó Dániel Trió és Fenyvesi Márton, valamint a Cseke Trió, felcsendülnek kórushangversenyek: az UniCum Laude Énekegyüttes estje, s részletek a Pécs Cantat zárókoncertjéből és a IV. Bordal Világfesztiválról.

Hangversenyek a Márványteremben •A Fryderyk Chopin és Robert Schumann születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett sorozatban november 4-én Gyöngyössy Zoltán és Kemenes András játszik Schumannt, 29-én Stuller Gyula és Rohmann Imre ad elő Clara és Robert Schumann-, valamint Brahms-darabokat. November 11-én Pálhegyi Máté (fuvola), Kántor Balázs (gordonka) és Elek Szilvia (csembaló) lép fel Martin±, Kodály és Karg-Elert műveivel, 18-án Tihanyi Zsuzsanna, az MR 2009-es Haydn-Mendelssohn Zongoraversenyének II. díjasa játszik. Az 50 éve elhunyt Dohnányi Ernőre és Weiner Leóra emlékező sorozatban 25-én Szabó Péter gordonkázik, Kollár Zsuzsa zongorázik a két magyar mester és Bartók kompozícióiból. November 20-án a Klasszikus és jazz sorozatban Farkas Rózsa és Balogh Kálmán cimbalomkoncertje hallható.

Az MR Zenei Együttesek programjából • Az MR Énekkar november 5-én a Magyar Nemzeti Galériában énekel Rossini-, Verdi- és Erkel-műveket, 27-én a Hadtörténeti Múzeumban „Észak zenéje" címmel finn, svéd, norvég, észt, litván alkotásokat, míg november 12-én a Márványteremben, 13-án a Nemzeti Múzeumban Erkel-műsort mutat be Somos Csaba vezetésével és a Thész Gabriella vezette Gyermekkórus részvételével. Az MR Szimfonikusok 20-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben lép föl Barber-, Beethoven- és Sosztakovics-művekkel, 26-án a Nemzeti Múzeumban francia műsort játszik, mindkét koncertet Stephen D'Agostino dirigálja.

Hangverseny és opera itthonról és külföldről • November 2-án Verdi Requiemje hangzik fel salzburgi felvételről, a Bajor Rádió Énekkarát és a Berlini Filharmonikusokat Mariss Jansons vezényli. 6-án este a Bécsi Állami Operaházból Gounod Faustja hallható Bertrand de Billy irányításával. 7-én, vasárnap indul a hétrészes sorozat, amelyben az V. Haydn Vonósnégyes Fesztivál fertődi koncertjei szólalnak meg. 14-én a Berlini Staatskapelle a granadai Alhambrában rendezett koncertje hangzik fel Beethoven- és Bruckner-művekkel, vezényel és zongorázik Daniel Barenboim. 19-én a Madridi Teatro Realból Kurt Weill operája, a Mahagonny városának tündöklése és bukása kerül adásba.

 

 Zenepedagógiai konferencia a Kodály Intézetben

35 évvel ezelőtt, 1975. szeptember 29-én került sor a kecskeméti Kodály Intézet hivatalos avatóünnepségére. Az Intézet dolgozói és a magyar zenei élet jeles képviselői pedig 1995-ben hozták létre a Kodály Intézetért Alapítványt, Kodály szellemi hagyatékának ápolásáért és továbbadásáért. A kettős évfordulóra az Intézet és az Alapítvány október 7. és 9. között zenepedagógiai konferenciával emlékezett. Az eseményre tíz országból érkeztek nemzetközileg elismert zenepedagógusok, akik előadásokat és műhelyfoglalkozásokat tartottak a zeneoktatás kihívásairól, új lehetőségeiről és a Kodály-koncepció nemzetközi adaptációjáról.

 

A Pannon Filharmonikusok első Örökös Tagjai

Október 1-jén, a Zene Világnapján avattak első alkalommal Örökös Tagokat a Pannon Filharmonikusok: Gyermánné Vass Ágnes és Barth István kapta meg az elismerést. Gyermánné Vass Ágnes Liszt-díjas hegedűművész 1971-től 36 éven át volt a Pécsi Szimfonikus Zenekar, majd a Pannon Filharmonikusok első koncertmestere; 2009-ben Pécs város Művészeti díjával tüntettek ki. Barth István Liszt-díjas fuvolaművész, zenepedagógus 1957-től a Pécsi Filharmonikus, majd a Pécsi Szimfonikus Zenekar szólamvezetője. 1996-ban életművéért a Magyar Fuvolás Társaság Doppler-díjjal ismerte el munkásságát.

 

Supersonic-díj a Bartók Új Sorozat lemezének

Európa egyik vezető zenei folyóirata, a luxemburgi Pizzicato októberi számában Supersonic-díjjal jutalmazta a Hungaroton gondozásában megjelenő Bartók Új Sorozat című összkiadás legutóbbi szuperaudió CD-jét. A felvételen a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Kocsis Zoltán vezényletével a Zene húroshangszerekre, ütőkre és celestára, a Divertimento és a Magyar képek című kompozíciót szólaltatja meg.

 

Magyar Zeneszerzők Egyesülete

Zeneműkiadói Támogatások Kuratóriuma

Pályázati felhívás

A Magyar Zeneszerzők Egyesülete Zeneműkiadói Támogatások Kuratóriuma pályázatot hirdet jogi személyek részére kortárs zeneművek megjelentetésére. Pályázni lehet komolyzenei vokális és kórusművek, valamint 1-12 szólamot tartalmazó hangszeres művek partitúrájának (legkevesebb 100 példány), illetve szólamanyagának előállítására és kiadására.

Támogatás kizárólag nyomdai úton előállított termékekre adható.

A partitúrának kapocsfűzöttnek vagy ragasztott gerincűnek kell lennie, más kivitelezés (például a spirálozás) nem fogadható el. A pályaművek elektronikát is alkalmazhatnak.

A pályázati támogatások összege pályázókként max. 500 000 Ft. Egy szerzőnek ezen belül is legfeljebb 2 műve támogatható.

A pályázathoz kiadói szándéknyilatkozatot, valamint a szerző vagy a jogutód(ok) hozzájárulását kell mellékelni.

Előnyt élvez az a pályázó, aki a megvalósítást, illetve az ahhoz szükséges anyagi források mérséklését elősegíti.

A pályázati művek kottáját, partitúráját két példányban kell eljuttatni a Magyar Zeneszerzők Egyesülete címére.

Az a kiadó, amely korábbi szerződését nem teljesítette, annak rendezéséig nem pályázhat.

Beküldési határidő: 2011. január 31.

Eredményhirdetés: 2011. február 28.

További információ és adatlap a MZE titkárságától kérhető személyesen, e-mailben, vagy letölthető az Egyesület honlapjáról: hungaropus.hu. Cím: 1014 Budapest, Szentháromság tér 6., magasföldszint 20. Telefon: (1) 202-2231 E-mail: zeneszerzok@mail.datanet.hu. Postacím: 1250 Budapest, Pf. 34

A titkárságtól pályázati adatlap igényelhető (felbélyegzett válaszborítékot kérünk).

Budapest, 2010. október

Zeneműkiadói Támogatások Kuratóriuma

 

 

Egy Liszt-zongora új kópiája

A Weimari Liszt Fesztivál elkészítteti Liszt 1846-os Boisselot zongorájának kópiáját. A zeneszerző ezzel a hangszerrel turnézott Oroszországban, majd a következő negyven évben weimari házában tartotta a zongorát. A kópia, melynek megépítésével a csehországi Diviπovban működő Paul McNultyt bízták meg, számos hangversenyen szólal meg a bicentenáriumi esztendőben.


A Fesztiválzenekar a zeneiskolákért

Az október 15-én és 16-án a Fesztiválzenekar székházában rendezett döntőkkel véget ért az a verseny, amelyet a Budapesti Fesztiválzenekar és a Magyar Zeneiskolák Szövetsége hirdetett az ország zeneiskoláiban tanuló gyerekeknek. A versenyre, amelynek fővédnöke Sólyom László volt, védnökei Kodályné Péczely Sarolta, Schiff András és Fischer Iván, rengetegen jelentkeztek: közülük választotta ki 2010 tavaszán a zeneiskolai tanárokból álló zsűri azt a negyvenet, akik a most lezajlott döntőben a Fischer Iván vezette, a Fesztiválzenekar művészeiből álló zsűri előtt mutatták be - egy-egy versenyművet játszva - tudásukat. A zsűri - sorrend megállapítása nélkül - hét versenyzőt díjazott. Ők november 29-én este a Fischer Iván vezényelte Fesztiválzenekar kíséretével nyilvános hangversenyen lépnek fel a Corinthia Szálloda báltermében. A koncert és az azt követő díszvacsora bevétele a Fesztiválzenekarnak a gyerekek zenei nevelését szolgáló programjait támogatja. A győztesek (betűrendben): Balogh Ádám - zongora, Liszt Ferenc Zeneiskola, Pécs (tanára Megyimóriczné Schmidt Ildikó); Devich Gergely - gordonka, Szent István Király Zeneiskola, Budapest (tanára Antók Zsuzsanna); Harmos Szilvia - fuvola, Kocsis Albert Zeneiskola, Hatvan (tanára Kováts Krisztina); Holl László - trombita, Weiner Leó Zeneiskola, Budapest (tanára Kis András); Matos Dennis - marimba, Bartók Béla Zeneiskola, Vác (tanára Fazekas László); Tomasz Máté Milán - gordonka, Szent István Király Zeneiskola, Budapest (tanára Kárpáti Mónika); Váradi Gyula - hegedű, Tóth Aladár Zeneiskola, Budapest (tanára Ácsné Szily Éva).

 

GRATULÁLUNK 

Kertész Lajos 85 éves

Zongoraművész, zongoratanár. Gyulán született 1925. november 2-án. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zongora szakán 1949 és 1954 között Antal István növendéke volt. 1954-ben lett a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola tanára, s ugyanebben az évben mutatkozott be koncertező zongoraművészként. Nevéhez hazai és külföldi hangversenyek fűződnek, 1972-ben Japánban tanított. 1982-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanára lett.

Tillai Aurél 80 éves

Karnagy, főiskolai tanár. Pécsett született 1930. november 23-án. 1949 és 1952 között a pécsi Tanárképző Főiskola magyar-ének szakán, 1954-től 1960-ig ugyanott a Konzervatórium zeneszerzés és zeneelmélet szakán, 1960 és 1966 között a Népművelési Intézet ének- és zenekarvezetői szakán tanult (itt Párkai István és Kórodi András növendékeként). 1952-től tanít a pécsi Tanárképző Főiskolán: előbb tanársegéd (1952-62), majd adjunktus (1962-73), docens (1973-79), végül 1979-től főiskolai tanár. 1982-től a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem zeneelmélet- és karvezetés-tanára. Kóruskarnagy (1958-tól a Pécsi Nevelők Háza Kamarakórusa, 1965-től a Mecsek Kórus élén). A KÓTA elnökségének és Művészeti Bizottságának tagja, a Pécsi Nemzetközi Kamarakórus Fesztiválok művészeti titkára. Nemzetközi és hazai versenyeken, fesztiválokon zsűritag. Hangszeres és vokális zeneműveket, tankönyveket, tanulmányokat, cikkeket írt. Kórusaival számos külföldi versenyen és fesztiválon vett részt, díjakat nyert. Liszt-díjas, a Kodály Emlékérem, a Pécs Közművelődéséért Emlékérem, a Janus Pannonius Emlékérem és a Magyar Örökség-díj kitüntetettje.

Frank Mária 70 éves

Gordonkaművész. Budapesten született 1940. november 16-án. 1959 és 1964 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola gordonka szakán Banda Ede növendékeként tanult. 1964-tól 1973-ig a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarának tagja, 1963-tól nyugalomba vonulásáig a Liszt Ferenc Kamarazenekar szólócsellistája. A kamarazenekarral bejárta a világot, játékát az együttes tagjaként számtalan hanglemez, rádió- és televíziófelvétel örökítette meg. Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjas.

 

Búcsúzunk

Szűcs Ilona

Zongorapedagógus, korrepetitor, koncertszervező. Kisújszálláson született 1915. október 2-án. 1934/35 -ben a budapesti Zeneakadémián Keéri-Szántó Imre osztályában szerzett zongoraművész-tanári diplomát. 1939-ig Miskolcon a Tóth Pál Líceumban, majd 1944/45-ig Székelyudvarhelyen tanított. A II. világháború után, 1946-ban visszatért Miskolcra, ahol az akkori Zenedében tanított zongorát. Az '50-es évek elején Diósgyőrben alapított Zeneiskolát. Miskolcon neves zongorakísérőként ismerték, 1958-ig a miskolci Zeneművészeti Szakiskola zongoratanárként működött. Emellett 1956-ig az Országos Filharmónia miskolci kirendeltségét vezette. 1958-ban Pestre költözött, ahol a Zeneművészeti Szakiskola vonós növendékeinek zongorakísérő tanáraként dolgozott. A '60-as években a Színház- és Filmművészeti Főiskolán is tanított ének-korrepetitorként. Szintén a '60-as évek elején Kertész utcai Zeneiskolában tanított. A '80-as évektől váltakozva élt Párizsban és Budapesten. Életének 95. évében, 2010. szeptember 22-én hunyt el Dunakeszin.

Impresszum, KAPCSOLAT , Közhasznúsági jelentés 2011, 2012, 2013, 2014, 1%

Minden jog fenntartva, ideértve különösen a honlap egészének vagy részének bármilyen eljárással történő többszörözését, terjesztését és nyilvánossághoz közvetítését is.