Gratulálunk

Szerző:
Lapszám: 2013 július

Botka Valéria 85 éves

Kóruskarnagy. Máriakálnok-Arakon született 1928. június 10-én. Tanulmányait 1950 és 1954 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte Ádám Jenő, Gát József, Kodály Zoltán, Szabolcsi Bence és Vásárhelyi Zoltán növendékeként. 1954-ben férjével, Csányi Lászlóval megalapította a Magyar Rádió Gyermekkórusát, amelyet 1986-ig vezetett. 1970-ben az Állami Operaház Gyermekkarának is alapítója - e kórus élén szintén 1986-ig állt. Magyarországi fellépéseinek száma mintegy háromezer. A Rádió Gyermekkórusával vendégszerepelt csaknem valamennyi európai országban, az Egyesült Államokban, Kanadában, valamint 15 alkalommal Japánban. Együtteseivel számtalan hangfelvételt készített. Csányi Lászlóval közösen kilenckötetnyi kórusművet adott közre. Liszt-díjas, Németh László-díjas, a Magyar Örökség díjának kitüntetettje.

 

Komlóssy Erzsébet 80 éves

Operaénekes (alt, mezzoszoprán). Salgótarjánban született 1933. július 9-én. Tanulmányait a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola ének szakán végezte 1950 és 1955 között, László Géza növendékeként. 1955 és 1958 között a Szegedi Nemzeti Színház, 1958-tól 1988-ig a Magyar Állami Operaház magánénekese, 1988-tól ugyanott énekmester. a színház örökös tagja és mesterművésze. Főbb szerepei: Orfeusz, Azucena (A trubadúr), Ulrica (Az álarcosbál), Amneris (Aida), Carmen, Delila (Sámson és Delila), Márfa (Hovanscsina), Gertrudis (Bánk bán), Örzse (Háry János), Háziasszony (Székely fonó), Anya (Vérnász), Gertrud (Hamlet). Kossuth- és Liszt-díjas, Érdemes Művész.

 

Ábrahám Mariann 80 éves

Zongoraművész és -tanár. 1933. július 14-én született Hódmezővásárhelyen. Tanulmányait 1956 és 1961 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte, Kadosa Pál növendékeként. 1963/64-ben Drezdában Amadeus Webersinke, 1971/72-ben a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban Jakov Zak irányításával képezte tovább magát. Az Országos Filharmónia sokat foglalkoztatott szólistája volt, játékát több CD is megörökíti. Nevéhez számos kortárs zenemű ősbemutatója fűződik. 1961-től 2011-ig a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanára; a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen gyakorlatvezető tanárként működött. Szakcikkei mellett könyveket adott közre Varró Margitról és a zongoratechnikáról; szerkesztője volt a Magyar zene a zongoratanításban 1900-2000 című videóantológiának. Többször kapta meg az ARTISJUS-díjat, az Apáczai Csere János- és a Weiner Leó-díj kitüntetettje.

 

Szakcsi Lakatos Béla 70 éves

Jazz-zeneszerző és -zongoraművész. Budapesten született 1943. július 8-án. Tanulmányait a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában végezte; a klasszikus zene felől érdeklődése korán a jazz felé fordult. A korszak legnevesebb magyar zenészeivel játszott együtt, s a hatvanas évek közepén már saját zenekaraival is bemutatkozott. LDL nevű triójával elnyerte a Magyar Rádió versenyének megosztott első díját, majd 1970-ben a Montreux Jazz Festivalon Pege Aladár kvartettjével második díjat nyert. Ezzel indult nemzetközi karrierje, amelynek kiemelkedő állomásait a Special EFX-szel készített lemezek, illetve a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján a GRP kiadónál megjelent szólóalbumok jelentik. 1972-től a Rákfogó együttes, majd 1980-tól a Saturnus együttes tagjaként fontos szerepe volt a fúziós zene hazai terjedésében. A hetvenes évek kezdetétől tizenkét éven át tanított a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-zongora szakán. A cigány folklór gyűjtésével és színpadi művekké formálásával is foglalkozott; 2004-ben megjelent Na dara! (Ne félj!) című albuma a cigány jazz műfajteremtő darabjának tekinthető. Zenés színpadi művei: Piros Karaván, Egyszer egy cigánylány, Cigánykerék, A bestia, Szentivánéji álom. Érdemes Művész, Liszt-díjas, életműve elismeréseként 2005-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.

 

Impresszum, KAPCSOLAT , Közhasznúsági jelentés 2011, 2012, 2013, 2014, 1%

Minden jog fenntartva, ideértve különösen a honlap egészének vagy részének bármilyen eljárással történő többszörözését, terjesztését és nyilvánossághoz közvetítését is.