A zeneélelt hírei

Szerző:
Lapszám: 2014 január

 

Prima-díjasok 2013-ban

2013. december 6-án a Művészetek Palotájában tizenegyedik alkalommal adták át az ötvenezer eurós Prima Primissima- és a tízezer euróval járó Prima-díjakat a művészet, a tudomány és a sport kiemelkedő képviselőinek. Zeneművészet kategóriában a Prima Primissima-díjat Marton Éva operaénekes nyerte el, Prima-díjat kapott az Amadinda Ütőegyüttes és Snétberger Ferenc gitárművész, zeneszerző. A zeneélet képviselői a Népművészet és közművelődés kategóriákban is elismeréshez jutottak. Prima Primissima-díjat nyert  Petrás Mária népdalénekes, keramikus, Prima-díjat Kiss Ferenc népzenész, zeneszerző.

December 5-én a Zeneakadémián nyújtották át a harminc év alatti fiatalok munkásságát elismerő, hétezer euróval járó zenei Junior Prima-díjakat. Ezúttal az Angelica Leánykar, Bencze Csaba harsonaművész, Kohán István klarinétművész, Lebhardt Dániel zongoraművész, Nyári László hegedűművész, Solti Árpád zeneszerző, Szabó Ildikó gordonkaművész, Tálas Áron jazz-zongoraművész, Tóka Ágoston orgonaművész és Tóth Balázs trombitaművész    részesült az elismerésben.

 ----

 

Baráti Kristóf Ysaÿe-lemzéről

Baráti Kristóf hegedűművész lemezre vette Eugène Ysaÿe op. 27-es hat szólószonátáját a Brilliant Classics cégnél. A nemzetközi vonós társadalom tekintélyes szaklapja, a Strad novemberben méltatta a CD-t. Az Ysaÿe remekművei tökéletes előadásban című cikkében Julian Haylock először a hangzás közvetlenségét emeli ki: „a fiatal magyar művész mintha mellettünk állna a szobában, dinamikai és artikulációs skálája rendkívül széles... A tiszta hegedűhangot gyengéden csalogatja elő a hangszerből, sohasem kell erőltetnie. Nem csoda, hiszen mestere, Eduard Wulfson annak idején Milstein és Szeryng tanítványa volt". Baráti játékáról ezt írja: „Káprázatosan gazdag vonókezelése és kristálytiszta intonációja révén az a benyomásunk, hogy a technikai nehézségek a zene kifejezés lényegéhez tartoznak, nem pedig leküzdendő fizikai akadályok... De a lemezt a művészi felfogás teszi igazán kivételessé. Azok a tételek, melyek avatott előadásban is egydimenziósnak hatnak, Baráti kezében elragadó érzelemkifejezéssé változnak. Még a Kreislernek ajánlott 4. szonátát megkoronázó, moto perpetuo-szerű tizenhatodok is elveszítik zenei nehézkedésüket, minden hang varázslatosan, szabadon lebeg."

 -----

 

A Pannon Filharmonikusok Normandiában

2013 novemberében normandiai vendégszereplésre utazott a Pannon Filharmonikus Zenekar, a VII. Normandiai Őszi Fesztivál (Automne en Normandie) meghívására. Az együttes Rouen-Grand-Quevilly színházában, a Théâtre Charles Dullinben 25-én és 26-án Bartók A kékszakállú herceg vára című operáját, valamint Wagner Trisztán és Izolda című zenedrámájának Henk de Vlieger hangszerelte zenekari keresztmetszetét adta elő a francia Daniel Kawka vezényletével, közreműködött Cser Krisztián és Miksch Adrienn.

Impresszum, KAPCSOLAT , Közhasznúsági jelentés 2011, 2012, 2013, 2014, 1%

Minden jog fenntartva, ideértve különösen a honlap egészének vagy részének bármilyen eljárással történő többszörözését, terjesztését és nyilvánossághoz közvetítését is.