Ligeti, Kurtág, Eötvös: magyar sikerek a Bécsi Ünnepi Heteken

Szerző: F. M.
Lapszám: 2002 július
A Wiener Festwochen programján kiemelkedõ szerepet kapott az új magyar zene három világszerte elismert alkotója: Ligeti György, Kurtág György és Eötvös Péter. A salzburgi mandátuma lejártával a Bécsi Ünnepi Hetek élére került új zeneigazgató, dr. Hans Landesmann jóvoltából június utolsó hetében négy alkalommal került közönség elé a világsiker útján járó, s az osztrák fõváros konzervatívnak ismert közönsége körében is viharos tetszéssel fogadott Eötvös-opera, a Három nõvér, s egy koncertet szenteltek a három zeneszerzõ mûveinek elõadására. Az eseményeknek Schikaneder egykori színháza, a Theater an der Wien adott otthont, s bár az opera legszebb elõadásának rendezõje , a japán Amagatsu a lyoni operaház fekete színterébe komponálta a látványt, egy csöppet sem zavarta meg a hatást A varázsfuvola bemutatójának helyszíne. Sõt amit a vizuális kontraszt hiányával veszített az elõadás, azt megnyerte a lyoni bemutató óta szerzett elõadássorozat gyakorlatával. Az énekesek sokkal otthonosabban érezték magukat a színpadon, pantomimikus mozgásuk félreérthetetlenül reagált a zene tagoltságára és ritmikai elemeire. A hihetetlenül nagy érdeklõdést kiváltó darab immár 70. elõadása felé közeleg, de a többféle rendezés közül a legnagyobb sikert a japán koncepció elvontsága eredményezte számára, ezért választotta a Festwochen igazgatója is ezt a - képletesen szólva - föld felett lebegõ, a zene elvontságát hangsúlyozó változatot. Ezúttal magyar közremûködõk is hozzájárultak a sikerhez: a zenekari árokban ülõ, a szereplõk jellemzésére szolgáló zenekart, a Klangforum Wien együttesét a zeneszerzõ vezényelte, a történés reflexióját a színpad háta mögül közvetítõ nagyzenekarban most a Savaria Symphonieorchesternek nevezett Szombathelyi Szimfonikusok ültek, és játékuk Tihanyi László vezetésével semmivel sem hangzott kevésbé intenzíven, mint a bemutatón a lyoniaké, akiket akkor a zeneszerzõ dirigált.
A hangverseny ezúttal kuriózumként Ligeti és Kurtág zeneszerzõ fiainak mûveit is prezentálta: a mûsorösszeállításról elmondható, hogy lélektani-pedagógiai célzattal igyekezett legyõzni azt a terhet, amelyet a két apa zsenialitása helyezett ifj. Kurtág Györgyre és Lucas Ligetire. A darabok megszólaltatásának sikerét ismét magyar elõadómûvészek szavatolták, a Kurtág házaspár jól ismert játéka mellett most az UMZE Zenekar és az Amadinda Együttes (illetve az id. és ifj. Kurtág György közös darabjában játszó Keller Vonósnégyes, Ligeti Magyarországon is bemutatott Síppal, dobbal, nádihegedûvel címû darabjának énekeseként pedig ezúttal s lépett föl. Közülük Kurtág Márta és György kettõs zongorajátéka mellett vitathatlanul Rácz Zoltán virtuozitása, vezetõ egyénisége és Klenyán Csaba klarinétjátékának gyönyörû hangszíne vitte el a pálmát, nekik köszönhetõ, hogy az Eötvös-darab, a Triangulum nem egyszerûen elhangzott, hanem a szerzõ szándékát közvetítve: megszólalt.

Impresszum, KAPCSOLAT , Közhasznúsági jelentés 2011, 2012, 2013, 2014, 1%

Minden jog fenntartva, ideértve különösen a honlap egészének vagy részének bármilyen eljárással történő többszörözését, terjesztését és nyilvánossághoz közvetítését is.