csü. jún 13th, 2024
zöldparadicsomos savanyúság

Ismét beköszöntött az őszi szezon, ami nagyon sok remek lehetőséget tartogat magában, amit érdemes okosan kihasználni. Amennyiben rendelkezünk egy saját kis kerttel, akkor varázslatos dolgokban lehet részünk, hiszen nem csak a veteményezés örömét tudjuk megélni, hanem a termés által nyújtott előnyöket ugyanúgy. A zöldparadicsomos savanyúság fantasztikus kísérő a legtöbb pörkölt, sült és köret mellé. Természetesen semmit sem érdemes elkapkodni.

Amíg még tart a jó idő, addig hagyhatjuk, hogy a zöldségek szépen beérjenek és zamatos lével teli alapanyagokká váljanak. Ezekből aztán paradicsomlé és ketchup is készülhet. A zöldparadicsomos savanyúság általában akkor kerül előtérbe, amikor már túl hideg van ahhoz, hogy a bogyók beérjenek, de nem szeretnénk hagyni, hogy tönkremenjen a maradék termés.

Ilyenkor nincs más dolgunk, mint begyűjteni a komponenseket és máris láthatunk neki a zöldparadicsomos savanyúság készítésének. Egyáltalán nem egy nagy ördöngösségről van szó, így bárki megbirkózhat a feladattal, csak akarni kell. Amire szükség lesz néhány tiszta és üres borkán, valamint ecet, só, cukor, hagyma, babérlevél, bors és mustármag. Természetesen a sajátos ízlés tekintetében még tovább is lehet fokozni a komponensek mennyiségét.

A zöldparadicsomos savanyúság esetén mindenképpen meg kell említeni, hogy az alapanyag frissen nem fogyasztható. Csak és kizárólag főzve, illetve savanyítva bomlik le belőle az a toxin, ami még zöld állapotában mérgező. Erre legyünk figyelmesek. Az elkészítés után azonban egy kiváló savanyúságot kapunk, amit élvezettel fogyaszthatunk.