Ismét beköszöntött az őszi szezon, ami nagyon sok remek lehetőséget tartogat magában, amit érdemes okosan kihasználni. Amennyiben rendelkezünk egy saját kis kerttel, akkor varázslatos dolgokban lehet részünk, hiszen nem csak a veteményezés örömét tudjuk megélni, hanem a termés által nyújtott előnyöket ugyanúgy. A zöldparadicsomos savanyúság fantasztikus kísérő a legtöbb pörkölt, sült és köret mellé. Természetesen semmit sem érdemes elkapkodni.
Amíg még tart a jó idő, addig hagyhatjuk, hogy a zöldségek szépen beérjenek és zamatos lével teli alapanyagokká váljanak. Ezekből aztán paradicsomlé és ketchup is készülhet. A zöldparadicsomos savanyúság általában akkor kerül előtérbe, amikor már túl hideg van ahhoz, hogy a bogyók beérjenek, de nem szeretnénk hagyni, hogy tönkremenjen a maradék termés.
Ilyenkor nincs más dolgunk, mint begyűjteni a komponenseket és máris láthatunk neki a zöldparadicsomos savanyúság készítésének. Egyáltalán nem egy nagy ördöngösségről van szó, így bárki megbirkózhat a feladattal, csak akarni kell. Amire szükség lesz néhány tiszta és üres borkán, valamint ecet, só, cukor, hagyma, babérlevél, bors és mustármag. Természetesen a sajátos ízlés tekintetében még tovább is lehet fokozni a komponensek mennyiségét.
A zöldparadicsomos savanyúság esetén mindenképpen meg kell említeni, hogy az alapanyag frissen nem fogyasztható. Csak és kizárólag főzve, illetve savanyítva bomlik le belőle az a toxin, ami még zöld állapotában mérgező. Erre legyünk figyelmesek. Az elkészítés után azonban egy kiváló savanyúságot kapunk, amit élvezettel fogyaszthatunk.