csü. máj 30th, 2024
Egy gyógytorna

Még mindig vannak tévhitek és félreértések a fizioterápiával és a gyógytornával kapcsolatban. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mi az a gyógytorna és milyen technikákkal dolgoznak a szakemberek. Erről a legtöbb embernek a műtét vagy trauma jut eszébe, ami után terápiás kezelésre van szükség annak érdekében, hogy minden újra a régi legyen. A fizioterápia kategóriájában sorolhatjuk a gyógytornát, amit szakképzett személy végez.

 

De vajon milyen kezelések léteznek, mit érdemes tudni az egyes terápiákról? Az alábbi írásunkban minden kiderül.

Mi a különbség a fizioterápia és a gyógytorna között?

A fizioterápia egy összefoglaló név, ami minden olyan orvosi terápiát tartalmaz, ami természetes gyógymódnak számít, gyógyszer használata nélkül. Természetes, mert fizikai és kémiai energiákkal végzik a gyógyítást. A www.gyogytornaszom.hu linkre kattintva ezt is megtudhatod, valamint arra is választ kaphatsz, hogy miért van szükség gyógytornára. Ez ugyanis az egyik legismertebb módszer a mozgásszervi panaszok konzervatív kezelésére.

 

A komplex terápia sokféle sérülésre és elváltozásra megoldást nyújthat, hatékonyan gyógyíthatóak vele a különféle betegségek, ehhez azonban szakképzett gyógytornászra lesz szükség. Bár sokan azt hiszik, hogy a folyamat kimerül a heti látogatással, azonban a diktált gyakorlatokból álló kezelés nem minden. A páciensnek otthon is folytatnia kell a gyógyulást, saját magának is végeznie kell az adott feladatokat.

 

Azért, hogy minden lehetséges kezelést megkaphassunk, a gyógytornászok rendszeresen fejlesztik magukat, különféle képzéseken vesznek részt, hogy új technikákat tanuljanak. A lágyrészen végzett mozdulatok elterjedt és modern eljárásnak számítanak, amelyek pozitívan befolyásolhatják a gyógyulási folyamatot. A gyakorlatsor kiterjed a izmokra, az ízületekre, valamint a fasciákra egyaránt.

A legnépszerűbb gyógytorna technikák

Az első módszer a fascia/FDM terápia, amely egy olyan modern kezelési megoldás, amivel hatékonyan kezelhető a fájdalom. Itt a kiváltó okot keresik meg, majd azt gyógyítják meg. A fascia adja a kezelés alapját, hiszen ez az egész testünket behálózza. Erre a kötőszövetre különféle fogásokat gyakorolnak, ami más szövetekre is hatással lehet, mint az idegek, a csontok, valamint az ízületek.

 

Az FDM hatékonyan oldja a kötőszövet beszűkülés miatti tüneteket. A kezelés egy egyedi gondolkodási módszer, egyfajta látásmód, amit a gyógytornászok egy erre a célra kifejlesztett képzésen sajátítanak el. Lényege, hogy a szakember folyamatosan nyomon követi a páciens állapotát, fájdalmát, annak jellegét, így mindennel tisztában van. Ahhoz ugyanis, hogy a gyógyulás 100%-os legyen, fényt kell deríteni a probléma forrására.

A manuálterápia

A másik népszerű megoldás a fizioterápia egyik speciális technikája, ez pedig a manuálterápia. A gyógyító módszer a mozgató szervrendszer funkcionális működészavarait lokalizálja, ezt követően analizálja a kialakult funkcionális zavarokat. Innentől jöhetnek a manuálisan kivitelezett fogások, amelyekkel csillapítani lehet a fájdalmat. A manuálterápia mobilizálja az ízületeket, ezáltal javul azok mozgástartománya, de hatással lehet az izmok merevségére is.

A trigger pont kezelés

Ez a megoldás általában a manuálterápia részét képezi. Trigger pontoknak hívjuk azokat a csomókat, amik a fasciában vagy az izmokban alakulnak ki. Ezeket nem látni kívülről, azonban hatalmas fájdalmat tudnak okozni. Nyomásra érzékenyek, így könnyen beazonosíthatóak. A trigger pont kezelés lényege, hogy a gyógytornász kitapintja a befeszült izmokat, izomcsomókat, majd nyomást helyezve azokra, feloldja és megszünteti a fájdalmat.

A köpöly, mint a fizioterápia része

Bár nem manuális kezelés, a köpölyözés is a fizioterápia részét képezi. Ennek során harang alakú eszközökkel vákuumot képeznek a bőr felszínén, így egy speciális masszázst végeznek az adott területen. A megoldás amellett, hogy lazítja a szöveteket, oldja a tapadásokat, tehát nemcsak a kötőszöveti kezelések során lehet hatékonyan, hanem a hegkezelésben is.

 

Azt azonban tudni kell, hogy a gyógytorna csak akkor lehet sikeres, ha a terapeuta és a páciens összedolgozik. A gyógytornászok által megtanított gyakorlatsorokat napi vagy heti rendszerességgel el kell végezni annak érdekében, hogy a kezelés sikeres legyen.