csü. máj 30th, 2024

Ahhoz, hogy én kitaláljam magamnak, hogy márpedig feldobok pár panelt a garázs tetejére és a hálózatra táplálás nélkül mindezt üzemeltetem, legjobb tudásom szerint nem szükséges bejelentés, hiszen ez nagyjából olyan, mint egy új fogyasztót rákapcsolni a hálózatra – csak itt épp egy új termelőt kapcsolunk rá az otthoni rendszerünkre. A napelem engedély nélkül is megoldható tehát, a kérdés inkább talán az, hogy vajon minden alapfeltétel teljesül-e az otthonunkban ahhoz, hogy ezt telepíteni tudjuk.

A napelemrendszer.info oldalt keresem fel most már jó ideje újra meg újra, méghozzá azért, mert itt minden információt, híreket és ötleteket megtalálok a témával kapcsolatban, egy helyen. A hálózatra való rácsatlakozást természetesen engedélyeztetni kell, hiszen onnantól teljesen másképp kell a szolgáltatónak számolni az energiát, amit elad és amit megvesz tőlünk. Arról nem is beszélve, hogy nem engedélyezik ezt mindenhol, mert vannak olyan városok, falvak, vagy csak simán utcák, ahol a hálózat nem bírja el az ilyen jellegű terhelést. Sőt, a szüleimnél például a légkábelt először a földbe kellett volna vinni, majd új szekrényt és órát felszereltetni. A kettő együtt nagyjából egy év és kb. másfél millió forint lett volna és akkor még napelemről nem beszélünk, csak az előkészületekről. Szóval ez nem mindig annyira egyszerű dolog.

Az ilyen helyzetekre adhat megoldást a napelem engedély nélkül való telepítése a hálózatra való csatlakozás nélkül. De hogy ez hogyan és miként szabályos, arról a napelemrendszer.info oldalon tudtok tájékozódni, mert én nem akarok valótlan butaságot írni nektek erről.

Az már sejthető, hogy a következő években ismét lesz valamilyen támogatás a napelemes fejlesztésekre a lakosság számára, ezért ha ilyen irányba szeretnétek fejleszteni, akkor ajánlom, hogy várjatok egy kicsit. Hátha jön az a pályázat, amivel féláron, vagy akár ingyen is hozzá lehet jutni a zöld energiához. Ott pedig már nincs olyan kérdés, hogy napelem engedély nélkül hogy is lehet a tetőn, hiszen minden egyes lépésben segít a pályázati kiírás, vagy a napelemrendszer.info alapján ajánlott kivitelező cég. A várható új bruttó elszámolás is hagy magában lehetőségeket, valószínűleg kitolódik a megtérülés, de hogy milyen mértékben, az még a jövő zenéje. Ne tegyetek le a zöld energiáról, mert akárhogy is lesz, hosszú távon ez az igaz út! Minden más csak tűzoltás.