csü. jún 13th, 2024

Kedves barátnőm édesanyukája sajnos nagyon rosszul viselte a válásukat a férjével. Ennek az lett a következménye, hogy egyre többször nyúlt alkoholhoz. A barátnőm már majdnem minden nap úgy keresett meg, úgy hívott fel, hogy sírástól elfojtott hangon próbált beszélni arról: az anyukája már megint részeg. Egyszerre rengeteg érzés kavargott bennem: düh, amiért nem maradt erős a lányáért; meg sok-sok szomorúság, mert ez kezdte tönkre tenni mindkettőjük életét. Ez ösztönzött arra, hogy valahogyan megpróbáljak segíteni rajtuk. Nem azért, hogy beleszóljak az életükbe, hanem mert tudtam, egy olyan problémával küzdenek, amivel mindketten szégyellnek szembenézni.

Gondoltam először megpróbálok az interneten keresni, hátha jól járok az addiktológia nyíregyháza címszóval. Rengeteg kórházi osztállyal találkoztam, de tudtam, hogy az egy rendkívül nehéz lépés lenne. Valami barátságosabb megoldást szerettem volna találni, magam sem tudtam, mit pontosan. Aztán kattintottam rá a felepulok.hu oldalára.

A Felépülők Családi Felépülési Központ egy magán bentlakásos rehabilitációs intézet Szőcön. Ez egy megfelelő megoldásnak tűnt, hiszen ahogy észrevettem, 28 napos programot kínálnak, ami máris megoldhatóbb, mint a több hónapos állami kezelések. Persze szerettem volna arról meggyőződni, hogy nem egy átverés ez az egész, mert nem az volt a célom, hogy nyaralni küldjem el Panna anyukáját. Elég hamar megbizonyosodtam arról, hogy itt tényleg komoly és eredményes munka folyik. A felépülési arány náluk 70-75%-os, ami kifejezetten magas szám. Ezt a jól bevált Minnesota-modell segítségével képesek elérni. Amerikai mintára, ahol már a legtöbb helyen ezt a modellt követik, Magyarországon haladóként ők is ezzel a terápiás lehetőséggel indultak el. Kiírtam barátnőmnek azokat a főbb pontokat, amiket itt édesanyukája megtanulhat.

A program alatt a bentlakók arra törekednek, hogy elfogadják: nem tudnak kigyógyulni az alkoholbetegségből. Viszont, felépülhetnek belőle, ami tünetmentességet jelent. Ezt pedig úgy lehet elérni, ha hátralévő életükre megvonják maguktól az alkoholt. Az anyukája itt elsajátíthatja az absztinenciát. Természetesen ez a végső cél, ehhez az alábbiak szükségesek:
● segítséget kap ahhoz, hogy elfogadja és beismerje betegségét.
● folyamatosan formálódik, olyan támogatást kap, melynek segítségével képes lesz megváltoztatni a gondolkodásmódját és életvitelét annak érdekében, hogy képes legyen lemondani az alkoholról.
● a program végére képes lesz felelősséget vállalni a saját élete felett, képes lesz döntéseket hozni és a helyesebb utat választani.
● újra képes lesz befogadni az emberi kapcsolatokat és meg fog nyílni a sortársi kapcsolatok felé.

Mindezek talán nagyzoló kijelentéseknek tűnhetnek, de az ember igenis képes ezekre a változásokra. Egy dolog kell hozzá: az akarat. Tudom, hogy Panni anyukája nagyon szereti őt, úgyhogy abban nem kételkedtem, hogy elutasítaná ezt. Egyébként is egy olyan helyről van szó, ami bár nem egy addiktológia nyíregyháza környékén, hanem messzebb, de egy csodálatos környezetről van szó. Meg talán egyébként is jót tenne a távolság. Minden nap sétálhatna, minden héten kirándulhatna a természetben. A legfontosabb pedig, hogy ezen a helyen sok olyan addiktológiai konzultánssal találkozna, akik maguk is átjutottak a függőségen. Itt empátiára és befogadásra, majd feloldozásra találhatna. Itt garantáltan leesik az a teher a válláról, hogy ő rossz és bűnös. Állandó személyre szabott és kiscsoportos terápiákon vehet részt, illetve bármikor igényelhet további egyéni konzultációt, ha szüksége van rá. Kedves, nyugodt környék, 28 nap, teljes ellátás. Nem kell aggódnia itt semmin, csak a felépülésére kell koncentrálnia.

Amikor ezt elmondtam a barátnőmnek, úgy éreztem, hogy megkönnyebbül. Érezte, hogy kellett neki ez a lökés. Másnapra már fel is írta a Felépülők telefonszámát, hogy édesanyukájával részt vehessenek az állapotfelmérésen. Legyen addiktológia nyíregyháza, budapest vagy veszprém, a segítség mindig utolér a Felépülőknél.