csü. jún 13th, 2024
gyermekeid jövőjét

A világ egyik legnehezebb és egyben legcsodálatosabb feladata szülőnek lenni, hiszen a varázslatos pillanatok rengeteg felelősséggel és aggodalommal párosulnak. Az anyagi problémák okozta stressz azonban egy jól megválasztott gyermek megtakarítás segítségével elkerülhetők.

Noha napjainkban már rengeteget hallani, hogy egy gyermek felnevelése óriási összeget emészthet fel, sokszor elfelejtődik, hogy a kiadások tetemes része a felnőtté válás éveiben vár ránk. Az egyetemi tandíj, a megélhetéshez szükséges költségek fedezése, aztán az első otthon megteremtésének feladata szülőként rád hárul, ennek finanszírozása pedig embert próbáló feladat lehet, ha nem készülsz fel időben. Szerencsére ma már számtalan olyan eszköz érhető el a piacon, amelyek célzottan ezt segítik elő. Amennyiben többet szeretnél megtudni ezekről a lehetőségekről, akkor kövesd EZT a linket! Nagyon fontos, hogy kellőképp tájékozódj, mielőtt döntenél, lévén az egyes megoldások akár alapjaikban is eltérhetnek egymástól és egyáltalán nem garantált, hogy azzal a konstrukcióval jársz a legjobban, ami előzetesen a legoptimálisabbnak tűnik.

A gyermek megtakarítás célja: a biztos alapok megteremtése

Amikor gyermeked számára szeretnél felhalmozni egy komolyabb összeget, akkor a rendelkezésedre áll egy óriási előny, amit feltétlenül érdemes kihasználnod. Ez pedig nem más, mint az idő. A születéstől az érettségiig 18 év telik el, ez idő alatt pedig könnyedén felépíthetsz egy olyan mértékű megtakarítást, ami már hatalmas segítséget jelent majd. Ott van például az immáron 2006 óta elérhető Babakötvény lehetősége. Az életkezdési támogatás mellé nyitott Start-értékpapírszámlára történő befizetések ugyanis egyfelől kiemelkedően magas (3 százalékkal az infláció feletti) kamatozással bírnak, emellett pedig az állami támogatásról sem szabad megfeledkezned. Ez a befizetéseid 10 százaléka lehet, évente maximum 12 ezer forintos összeghatárig. Egy gyors kalkulációt követően tehát világossá válik, hogy a legjobb eredményt havi 10 ezer forintos befizetéssel érheted el. A Babakötvény kétségkívül egy olyan alap a gyermek megtakarítás világában, amelyre nyugodtan lehet építkezni. Önmagában nem feltétlenül elegendő, de ha kizárólag csak ezt használod és már az első pillanattól kezdve, akkor így is remek eredményeket érhetsz el.

Milyen egyéb eszközök közül választhatsz?

Természetesen, ha adottak a lehetőségeid és ennél nagyobb volumenű gyermek megtakarítást szeretnél, akkor is kiváló alternatívák állnak a rendelkezésedre. Ahhoz, hogy biztosan jól dönts, pár alapvető szempontot mindenképpen vizsgálnod kell. Ilyen a befektetési időtáv, a kockázat mértéke és a hozzáférhetőség kérdése is. Mint ahogy a legtöbb megtakarítási formánál, úgy a gyermekcélú módozatok esetében is kijelenthető, hogy minél nagyobb futamidőben gondolkozol, annál könnyebb dolgod lesz. Ha ez legalább 10, de inkább 15 évet jelent, akkor a biztosítói konstrukciók remek választást jelenthetnek. Ezekkel magas hozam érhető el, kellően rugalmasak, ám az első években jellemzően csak veszteséggel lehet kiszállni belőlük. Amennyiben ez utóbbi túl nagy gondot okozhat, akkor a gyakorlatilag kötetlennek is mondható banki gyermek-megtakarítási számlák egyike mellett érdemes letenni a voksodat. Ha egyszerre szeretnél egy nagyobb összeget lekötni (például egy nyereményt, vagy örökséget), akkor pedig a Tartós Befektetési Számla lehet a te embered. Végül, de nem utolsó sorban azt se felejtsd el, hogy szinte bármilyen megtakarítás lehet gyermek célú. Vásárolhatsz ingatlant, állampapírt, vagy épp befektetési aranyat is, a lényeg, hogy tudatosan tervezz és légy kellően eltökélt a célodat illetően.